1. Bent u patiënt? Klik op de naam van het product waar u mee wordt behandeld. U kunt u op dit gedeelte registreren en het aanmeldproces doorlopen met de EU-code, die vermeld staat op de verpakking.. 
  2. Bent u zorgverlener? U kunt rechtsonder inloggen met uw BIG-code.
Avonex®
Fampyra®
Plegridy®
Tecfidera®

Informatiebrochures

Biogen heeft informatieve brochures ontwikkeld, die u via het informatienummer van Multiple Care (0900 202 52 26) kunt aanvragen.

Wat is MS

Direct na de diagnose MS hebben mensen wel een beeld van de aandoening maar weten zij vaak niet echt wat Multiple Sclerose betekent en wat de mogelijke klachten en behandelingen zijn. In het deel ‘Wat is MS’ vindt u meer informatie over de ziekte MS en over de verschillende behandelvormen.


MS en het dagelijks leven

Eigenlijk wordt alles in ons lichaam gestuurd via onze zenuwen. Het is dus niet zo vreemd dat een ziekte van het zenuwstelsel op allerlei plaatsen in ons lichaam klachten kan geven. In de hersenen zijn verschillende lichaamsfuncties gelokaliseerd in verschillende gebieden, Sommige gebieden sturen verschillende lichaamsfuncties aan. Het soort klachten dat optreedt is afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de ontsteking zich bevindt. 

Hoe de ziekte MS verloopt in de tijd en welke klachten zich voordoen, verschilt van persoon tot persoon, en is niet voorspelbaar. In deze brochure zijn de meest voorkomende klachten en wat u er zelf aan kunt doen, op een rij gezet

MS en de behandelmogelijkheden

Er is veel onderzoek naar de behandeling van MS gedaan. Dat heeft verschillende effectieve behandelmogelijkheden opgeleverd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen geneesmiddelen die de klachten verminder(symptoombestrijding) en geneesmiddelen die het ziekteproces kunnen remmen (immunomodulatie). Daarnaast is er veel ervaring opgedaan op het gebied van wat iemand zelf kan doen om MS zo goed mogelijk te integreren in het dagelijks leven.


MS, seksualiteit en ouderschap

Over intimiteit en seksualiteit kan MS vragen oproepen. Maar er zijn ook vaak vragen als u een kinderwens hebt of als in een gezin één van de ouders de diagnose MS krijgt. Deze informatie is bedoeld voor zowel mannen als vrouwen met MS én hun partner. Aan het einde van het boekje staat bovendien een hoofdstuk met informatie in simpele bewoordingen over de ziekte, die kan helpen er met uw kind over te praten. 

Download de brochures: